zaterdag 17 juni 2006

Zelfstandigen carrousel vergeeft onderling opdrachten

Als zelfstandige in de vrije beroepensfeer heb je (de verwachting van) tenminste 3 opdrachtgevers per jaar nodig wil je een VAR-verklaring bemachtigen bij de belastingdienst. Zonder VAR staan veel potentiele opdrachtgevers huiverig tegenover samenwerking in verband met het (relatief lage) risico dat ze lopen van naheffing van premies. Een gewild papiertje, maar ook een wat flauwe inperking van het vrije ondernemerschap. Maar afschaffen zit er nog niet in.

Daarom stel ik voor een opdrachtencarrousel te beginnen. We noemen het zoiets als zelfstandigennetwerk Groot (plaatsnaam) en maken er een vereniging van. Alle deelnemers verklaren schriftelijk binnen een jaar tenminste 2 opdrachten te zullen aanbieden & vergeven aan hun mede-leden uit de carrousel. In ruil daarvoor word hen toegang geboden tot alle in de carrousel uitstaande opdrachten. De omvang van de opdrachten zelf kan heel klein zijn, zolang het maar klopt met de geboden vaardigheid van de zelfstandige en de daarbij benodigde input. Vraagt gedegen uitwerken met juristen, maar hier valt wel goed geld mee te verdienen.

2 opmerkingen:

Mededeler zei

Op deze wijze en om deze reden kan je ook diensten ruilen (evt. driehoeksruil) en elkaar factureren zonder dat er geld nodig is.
Noppes (LETS-systeem) voor ondernemers.

Hieronymus zei

misschien wel. het gaat er natuurlijk om dit netwerk precies zo op te zetten dat je werkelijk vodloet aan het criterium voor ondernemerschap dat ten grondslag ligt ad 3 opdrachtgevers epr jaar eis. Maar dat lukt al snel als het netwerk zich ook allerlei netwerkdoelen toe-eigent.