maandag 9 februari 2009

peer to peer werknemerschap

in het kader van de {juridisch / moreel} semi-legale toepassingen van ons aller internet stel ik voor dat we peer-to-peer werknemerschap invoeren. Een grote database staat centraal waar we allemaal werk aanbieden dat we gedaan willen hebben. Inloggen enkel voor leden en leden tekenen voor vertrouwelijkheid en tevens tekenen ze het recht om de info op de site (door derden te laten) gebruiken weg. Zo omzeil je mogelijk al te nieuwsgierige & stalinistische werkgevers :-).

Via een prettige interface wordt je geholpen je werk in zo klein mogelijke delen op te delen. En je voert een prijs voor de totale klus in, wat je er financieel voor over hebt (appeltaart is nl. minder praktisch). Die wordt meegehakt en de stukjes gaan een peer-to-peer uitwisseling in.

Ik hoop dat dan het gefragmenteerde werk toe zal vloeien naar zij aan wie het het minste inspanning kost, dat zou mooi zijn. Of aan hen die het het hardst nodig hebben, ook niet verkeerd. En als alle deeltjes dan ergens ter wereld gedaan zijn volgt er een assemblage en krijg je een fijne ping op je pc: job done. Ik zal niet ontkennen dat er zo hier en daar nog wat lichte voetklemmen en angels aan dit idee zitten :-). Maar dat geeft de ondernemer tenminste wat te doen, nietwaar. go go go!

1 opmerking:

Mededeler zei

Niet elk werk is even geschikt voor dit plan. En soms wil je het aan degene kunnen overlaten die je daarvoor uitzoekt. En de uitbesteder zal zich verantwoordelijk moeten blijven voelen voor het eindresultaat.
Een blindedarmoperatie is wellicht in stukje op te delen, maar de praktische uitvoerbaarheid blijft lastig totdat een robot de operatie computergestuurd uitvoert.
Maar het concept is al succesvol toegepast zoals bij de digitalisering van de bijbelse statenvertaling.