dinsdag 30 oktober 2007

agressie in verkeer als energiebron

Verkeersideetje: als je het hebt over duurzame energiebronnen die te weinig benut worden heb ik wel een behoorlijk innovatieve in gedachten: agressie in het verkeer. Het vraagt nog enige technische vertaling, dat kan ik niet echt ontkennen. Maar daar komen we vast wel uit. Gaan we kinetische energie aftappen en reserveren onder het autodak? En dan die bron in verbinding stellen met het omliggende netwerk en aanwenden om op en rond de wegen al het elektronische te voeden? Dan hebben we -zo vrees ik oprecht- een schier eeuwigdurende energiebron te pakken. De mensheid gered van de ondergang door zijn eigen agressie, a nicely ironic thought.

vrijdag 7 september 2007

kunst op autodaken

Zomaar een ideetje voor tussendoor: waarom geen prints van kunst op het dak van je auto? Technisch vast mogelijk en het is een grappig gezicht van bovenaf. Ok, het kan wat druk worden in het straatbeeld, maar dat kan je tegengaan door relatief veel landschapsprints aan te bieden. En zes mona lisa's naast elkaar kan juist ook leuk zijn. En zeer personalized :-). We doen sowieso -buiten incidentele kunstprojecten met relativering van de heilige koe als doel- te weinig creatiefs met auto's. Ik ken maar 1 autotuin (fiets ik wel eens langs). Meer voorbeelden?

zaterdag 1 september 2007

Stop met afval scheiden!


Het belang van afvalscheiding staat hoog in het vaandel. Door afval te scheiden maak je hergebruik van de gebruikte materialen makkelijker en dat spaart ons mileu. Helder, toejuichbaar en (daarom?) zeer langdurig en zorgvuldig aan ons uitgedragen.

Zie het standpunt van het Ministerie van VROM, raadpleeg de handige afvalscheidingswijzer bij Milieu Centraal, en kijk ook eens op het door Senter Novem ingerichte (internationale) kenniscentrum Uitvoering Afvalbeheer voor overheid en bedrijven.

Ook ik ben hierin goed opgevoed: mijn huishouden produceert een structurele stroom van restafval, glas, statiegeldglas en papier/karton. Dit kost wel enige inspanning: statiegeldglas van de natuurwinkel moet naar de natuurwinkel en statiegeld op buitenlandse bierflesjes komt ook niet door de scanner in onze supermarkt. Met de huidige (lage) statiegeldtarieven gaat er dus wel eens wat mee in het wegwerpglas.

Maar verder loop ik braaf eens per anderhalve week met uitpuilende tassen vol glas en papier naar de ondergrondse containers. Het restafval heb ik al eerder per volle zak wegegebracht: die zakken gaan zo stinken in je huis/gang/balkon en we hebben katten. Jammer ook van al dat karton dat niet past in de opening van de container. En heel erg jammer dat er altijd nog wel wat vocht of prut aan die flessen en potjes zit: waar zijn de vochtige doekjes als je ze nodig hebt? :-).

Goed, de burgerplicht kost moeite, maar ik voel natuurlijk wel Grote Tevredenheid over mijn hoogstpersoonlijke bijdrage aan ons milieu. Hoewel... ik twijfel er ook al een paar jaar aan: het lijkt allemaal zo individueel arbeidsintensief en collectief inefficient ingericht.

De leuke aflevering van Jansen en Janssen (sowieso een TV aanrader) zette me ook weer aan het denken. Zeker nu we ook plastic flessen apart dreigen te moeten gaan willen inzamelen.... (plastic heroes). Spoedig volgt het blik neem ik aan. Dat wordt lachen!

Al die verzamelende (waar laat je het in je huis?), slepende en scheurende (karton alleen verscheurd!) burgers met prut aan hun handen van de pindakaas en jampotjes... al die afzonderlijke containers, vrachtwagens en ophaalinspanningen. Al dat ophaalpersoneel. Is dat niet dusdanig ineffcient dat het milieu daar per saldo juist onder te lijden heeft?

We zijn technisch volgens mij allang zo ver met scheiden in gewenste deelstromen vanuit een gemengd aanbod op afvalverwerkingsinstallaties dat het me meer een capaciteisprobleem lijkt. Dus gewoon bijbouwen van technisch hoogwaardige scheidingsinstallaties. Stop met afvalscheiden, en spreek met jezelf en je geweten af dat je de gewonnen tijd aan persoonlijke milieuverbetering besteedt. Zie hier.nu voor tips (of leg een stadstuin aan).

zondag 15 juli 2007

draagbare 3D projector voor inrichten van je eigen huis

Het lijkt me erg handig om een in de hand draagbare projector te hebben waarmee ik 3D beelden kan projecteren. Dat kan al wel, zij het met explosie geluiden :-), maar dat is nog laboratoriumwerk.

Ik wil er een voor thuis, waarin ik van alle gangbare witgoed en meubels 3D profielen bij de aanbieders daarvan online kan uploaden. Die projecteert mijn projector dan waar ik het wil, bijvoorbeeld in mijn keuken tussen het aanrecht en de muur. Past het??

Autofix staat natuurlijk aan, zodat trillingen van de apparaat vasthouder niets uitmaken: hij 'grijpt' zich vast aan de randen van de lege ruimte. Door op de PAST HET? knop te drukken krijg ik rode outlines te zien waar het niet past en groene waar wel. Dan kan ik de beschikbare ruimte aanpassen tot alles groen is.

En als de ruimte niet kan worden aangepast wil ik mijn meetprofiel uploaden naar de aanbieder en alternatieven gesuggereerd krijgen. Lekker thuis alles kunnen passen en meten met hippe 3D projecties, eat your heart out Obi Wan!

donderdag 28 juni 2007

Hip Age of Aquarius kantoor














Bestaat er eigenlijk al een aquariumkantoor? In this here Age of Aquarius? Niet de kleine (best leuke) grap van een kantoor in een fishtank of een USB aquarium, maar een kantoor waarvan de vloer of tenminste een hele wand bestaat uit een echt aquarium. Dus ter vervanging van een vaste (dragende) muur.

Lijkt me opvallend, onderscheidend, bijzonder, prettig en leuk. En vanzelfsprekend uitermate feng shui! Kan er ook allerlei praktische kleinstoffelijke bezwaren bij bedenken, maar daar heb je projectteams voor. En anders moet je starten met wall-covering big screens (lekker duur) maar dat is toch behoorlijk vals spelen. Niet doen dus.

Welk reclamekantoor voelt zich uitgedaagd?

woensdag 20 juni 2007

Hoera! gratis voorbeeld brieven!

Internet kan ook gebruikt worden om standaarden met elkaar te delen. Of om een concept 'intercollegiaal' te laten toetsen. Dan bedoel ik geen ISO 9000 certificaat & such, maar juist de eenvoudige meer 'dagelijkse' dingen zoals brieven. Altijd weer een heel gedoe om een bezwaar tegen een prijsverhoging, de woninghuur, een klachtbrief of een informatieverzoek op te stellen. Gelukkig zijn daar zijn goede sites voor zoals de brievenwinkel en mijn brieven.nl. Blijft natuurlijk zo dat het echte werk dan zit in het vertalen van alles wat er al gebeurd is in jouw specifieke situatie in die brief. Maar het scheelt toch een slok op een borrel. En gelukkig zijn veel zaken ingewikkelder dus (juridische) verzekeraars en juristen houden ook volop werk om tegen de nodige centenafdracht jouw rechtvaardige positie naar hun specifieke vermogens op dat (of enig) moment zo goed mogelijk te verdedigen ;-(.

woensdag 4 april 2007

HOT beschikking meeliftend met vergunningaanvragen


Veel panden in de grote stad hebben te leiden onder gemakzuchtig onderhoud van de gevel. Timmer maar even een plaat voor dat mooie krulwerk en al die kleine topraampjes: veel sneller te verven dan al die houten details. En je kan er mooi je bedrijfsnaam groot op kwijt. Vooral als het daarbij om de plint van een licht vervallen winkelstraat gaat (de onderste bouwlaag), kan dit er behoorlijk lelijk uitzien. Daarom stel ik voor als gemeente -zo veel als mogelijk- bij iedere aanvraag die zo'n commerciele ruimte betreft (subsidie, bouwvergunning, renovatie) meteen ook een Herstel Oorspronkelijke Toestand beschikking af te geven ten laste van de eigenaar. Die beschikking bevat een HOT-omschrijving en HOT-jaartal en een HOT termijn. Bij voorkeur subsidieert de gemeente dan meteen ook 40% van de terugbrengkosten. De rest moet de eigenaar terugverdienen met waardestijging en de (door hem verwachte) economische waarde van de investering waarvooor hij (of zijn huurder) vergunning aanvroeg.

zaterdag 17 maart 2007

local cooling everywhere!

Ha, dat is nou het soort maatschappelijke betrokkenheid in actie die me aanspreekt. Praktisch, eenvoudig en leuk. Local cooling heet het. Je download een gratis klein non-intrusive programmaatje, waarmee je een metertje op je desktop kan zetten dat bijhoudt hoeveel bomen, benzine en KWh je al hebt uitgespaard door net iets zuinigere waakstanden van je pc te benutten. Geen hinder, goed gevoel. En een verhoogd bewustzijn van het energieverbruik. Daarom ben ik ook zo dol op (simpele) metertjes. Kom maar op met die info!

En ook nog even vertalen naar de straat: alle lantarenpalen en stoplichten voorzien van een verbruiksmetertje. Hoge ignore-value, dat wel. Anders wordt de openbare ruimte wel erg onrustig.

dinsdag 27 februari 2007

Postbank Rentepunten : irritant


"Rentepunten komen drie jaar na bijschrijving automatisch te vervallen. Houd hier rekening mee bij uw bestedingen." Aldus de site van de Postbank. Ik wil helemaal geen rentepunten! Ik wil een deel van de waarde van die punten in cash op mijn rekening. Maar ja, ik ben slechts klant bij koning leeuw.

Ik snap niet zo goed dat de Postbank haar klanten niets vraagt maar deze vreemde constructie opdringt. Alle grote Nederlandse banken hebben overigens die neiging: hogere rente kan wel, maar dan altijd wel 'strings attached'. Een informatiedoolhof noemde de rechter destijds de leaseconstructies. Ik heb het idee dat de banken daar veel van opgestoken hebben. In negatieve zin that iz.

Het loopt wel op zo'n procent of meer renteverschil per jaar. Neem daar mijn irritatie bij over de opgedrongen rentepunten en de afstand tot bijvoorbeeld ASN : zonder gedoe 3,5%, en het is duidelijk dat ik ga switchen.Wetende dat tot 20.000 spaargeld gegarandeerd wordt door De Nederlandse Bank ga ik mijn spaargeld ergens anders in Nederland onderbrengen. Wel irritant dat ik er dan NOG een site met NOG een inlogprocedure bijkrijg.

zaterdag 24 februari 2007

vereniging nieuwe stijl

Soms mis ik een medium om je met een groep mensen ergens op te richten zonder dat het je bakken met (vergader)tijd en vormgeneuzel kost. Vaak gaat het om een onderwerp dat me even bezig houdt en dan weer een hele tijd niet. Of iets wat als obstakel op mijn pad komt (WOZ waarde, conflict over een jaarabonnement). Waarbij de ervaring van anderen welkom is en waarbij je samen meer bereikt dan individueel. En waar ook enorme energieverspilling zit in het feit dat vele enkelingen dezelfde route moeten afleggen. Iedere keer een website starten is ook weer zo wat. Al die maak- en beheertijd.
Een vluchtiger soort vereniging. Op thema. Met wisselende crowd. Dus een i-connect ligt wel erg voor de hand...