zondag 28 mei 2006
Taakstraf voor organisaties
Nederlandse rechters leggen vaak taakstraffen op. Een zinnig instrument lijkt me. Bij economische delicten zijn ook organisaties betrokken. Tot op heden dienen die -indien schuldig- economisch getroffen te worden. Zou het niet leuk zijn als het voor de organsatie zelf veel gunstiger is om te kiezen voor het alternatief van community service? Dus iets heel concreets terugdoen voor de gemeenschap. In het verlengde van de specialisatie van de organisatie, uitgedrukt in geld, uren en/of project. Bijvoorbeeld het fundamenteel schoonmaken van een treinstation, of het verzorgen van een maaltijd voor alle klanten van een lokale Leger des Heils vestiging? In te vullen door de betreffende gemeente, die kan immers het belang van de lokale gemeenschap vaststellen ten opzichte van het aanbod van de schuldige organisatie. Wel uitbesteden a la WMO, anders dreigt omvangrijke bureaucratie. Helemaal mooi als dit instrument al in de fase voor de rechtsgang kan worden ingezet als alternatief voor het afkopen van vervolging.
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
2 opmerkingen:
Een mooi plan dat, nader uitgewerkt, een plaatsje op de opiniepagina van de krant verdient.
Punt is wel dat niet elk bedrijf geschikt zal zijn voor zo'n straf: wat laat je bv een accountantsbureau doen? Of Hoogovens (want halffabrikaten)?
Als de bedrijven er voldoende voordeel bij hebben om voor zo'n straf te kiezen dan zullen ze zelf ook met mogelijkheden komen. Die moeten op een abstract niveau zijn aangeleverd, bijvoorbeeld via hun branchvereniging. Want een eigen idee mogen uitvoeren is al veel minder een straf. Hoogovens kan helpen een grote kinderspeeltuin (technisch) te realiseren. Een accountanskantoor kan veroordeeld worden een paar honderd uur gratis boekhoudkundige hulp aan non-profit organisaties die gemeentelijke subsidies ontvangen te besteden, of gratis de klanten van een gemeentelijk startersbureau bij te staan...
Een reactie posten